Recept till Kristina

publicerat i Graviditeten;
Jag fick denna kommentar på mitt förra inlägg, där jag skrev att jag hade lagat libanesisk mat. Jag bjöd en gång Anne och Kristina på detta, Kristina verkade uppskatta det och nu försöker hon tigga till sig en till bjudning med att skriva så här:
"Fyyy faaan vad gott med libanesisk mat! Åh, vad hungrig jag blev nu! Synd att jag inte kan laga, det är ju bara du som kan det. Men jag förstår ju att du inte orkar bjuda... Eller? ;)"
 

Jag är ju numera en höggravid kvinna, gravid i nionde månaden. Jag har varit gravid i 256 dagar och jag har gått upp nästan 20 kg. Så för att jag ska ha lite ork kvar när det är dax för förlossningen och för att jag ska kunna laga mat ända fram till dess så tänker jag att jag ska dela med mig av det otroligt okoplicerande matlagningen.
Kristina har ju nyss fyllt 40, hon borde kunna laga detta (OCH bjuda mig och Anne)! OM du ändå känner att du inte kan det så kan du väl bjuda oss på blodpalt?
 
Men jag har ju precis ätit detta så jag vill ändå inte bli bjuden på det. Men chocka familjen? Pelle skulle säkert bli impad!
 
Okej vi kör.
 
DAG 1. HUMMUS och VITLÖKSCREME

Hummus
Du behöver: 
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
Ca 3 msk Olja (Matolja eller rapsolja)
Några blad persilja, slätbladig
En nypa salt
Mixa ihop allt detta och tillsätt lite mer olja om du tycker att det behövs.
 
Vitlökscreme
Du behöver:
2-3 vitlöksklyftor
1,5 msk pressad citron
1/2 tsk salt
1 äggvita
Mixa ihop detta till ett vitt skum.. Ca 3 minuter med mixerstav.
Tillsätt olja väldigt försiktigt samtidigt som du mixar, 2,5 dl, matolja eller rapsolja. 
Mixa tills det blir den rätta koncistensen.
 
DAG 2, ÄTARDAGEN!
 
Tabouleh
Du behöver:
Bulgur
Slätbladig persilja
Tomater
Citron
Olja (Matolja eller rapsolja)
Rödlök
Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. Hacka persiljan, tomaterna och rödlöken. Pressa citron och häll på lite olja över salladen. Ta så mycket som du tycker smakar gott, TESTA dig fram.
KLART!
 
Shish kebab
Du behöver:
Nötfärs
Vatten
Matolja eller rapsolja
Kryddblanding "Shish kebab" eller "Bifteki", du hittar dem på hyllan där det också finns varma koppen och andra äckliga färdiga kryddblandningar! 
Läs på kryddblandningen hur du ska göra. Men du ska blanda vatten olja och innehållet i kryddpåsen och låta det stå typ 5 min, sen blanda det med köttfärsen.
Sen är det bara att göra till biffar eller till korvar.
 
 
Libanesiskt tunnbröd
Du behöver:
1/2 paket jäst för matbröd
3-4 dl vatten
1/2 msk socker
1 msk salt
500 g vetemjöl
Blanda ljummet vatten (37 grader) med den söndersmulade jästen och låt den lösas upp. Tillsätt resten av ingredienserna, det blir en väldigt lös deg må jag säga, otroligt jobbig att handksas med! Låt den jäsa i 30 min.
Sen ska du göra små bollar av degen, jag använder mjöl för att få ihop det... Jag vet inte om man ska det men jag får panik av att det är så kladdigt. Nå iaf, låt bollarna jäsa i 20 min.
Kavla ut till ca 1-2 cm tjocka bröd och låt jäsa igen i 20 min. Sen gräddar du dem i ugnen som är 250 grader varm i ca 5 minuter. Bröden ska svälla upp som ballonger och så ska dom få en fin färg!
 
 
OCH NU ÄR DET BARA ATT ÄTA!!
 
Jag har ju själv författat recepten, har inte kopierat... Så det tog tid vet ni! Men nu har vi hunnit bestämma att vi ska äta middag ihop på fredag kväll, Kristina frågade om vi skulle laga mat tillsammans! Så hon har nog fattat att jag är gravid ändå!
 
 

Taggar: Hummus, Libanesisk mat, Libanesiskt tunnbröd, Shish kebab, Tabouleh, Vitlökscreme;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Lillan:

Åh, tack! Ett helt inlägg bara åt mig, vad glad jag blir! Nu ska jag överraska gubben och bjuda honom på mat, jäkla vad impad han kommer bli! Jag är ju hårig som en libanes, men har aldrig kunnat laga mat som en...

Vet du vad, jag har faktiskt gjort blodpalt idag! Du får gärna komma och äta imorgon, men du måste komma klockan fyra för jag ska gympa klockan sex. Vill du det? :)

Svar: Hahaha hårig som en libanes!!
Men så snällt.. Tack för att du frågar! Det känns som att jag hade något jag ska göra imorgon, men det kanske bara är på förmiddagen. Jag tror att jag kommer. Ska tänka nu här på kvällen så jag inte dubbelbokar mig! :)

Vi hörs imorgon under dagen!
Lisette Modig

Kommentera inlägget här :