Att starta upp ett LSS-boende

publicerat i Allmänt, Graviditeten;
I måndags träffades sju blivande kollegor, chef och verksamhetsledare på Parkskolan. Vi var som en liten skolklass som skulle börja ettan, lite nervösa med finskorna och mascaran på var vi nog alla taggade för detta stora arbete vi har framför oss. 

Våran uppgift är att under tre veckor försöka planera så mycket som det bara går fram tills att hyresgästerna börjar flytta in. Ett schema skulle göras under första veckan och det utifrån.. Ingenting egentligen, vi har ju ingen aning om vad hyresgästerna har för behov av stöd, det får vi i detta skede försöka planera så att alla ändå ska få sina behov tillgodosedda och att vi personal ska få varsinn bra schemarad med lite sammanhängande ledighet. Ska vi jobba två på morgon och tre på kvällen? Nä, kanske en på morgon och tre på kvällen? Nähä, nä men till en början kör vi på två på morgon, två på kvällen, en på natten och två på helgen, vi får se hur det fungerar!
Vad vi har att utgå ifrån är att bygget ska vara bemannat dygnet runt och vi är sju personal som ska få ihop 218 timmar var fördelat på 6 nätter var och 2-3 helger var samt en någorlunda bra blandning av eftermiddags och förmiddagsskift. Kan låta som en enkel uppgift, men det tog tid, på fredag hade vi ett schema som vi tror kommer att fungera bra.Det kommer alltså att flytta in 6 personer med olika behov. En del kommer kanske behöva mycket stöd och hjälp medans någon knappt behöver stöd med något.. Någon behöver hjälp med matlagning men några andra fixar det själva men behöver hjälp med att städa och tvätta, tre behöver kanske hjälp med att handla medans några andra klarar handlingen men behöver hjälp med planeringen. Det vet vi ju inte så det är otroligt svårt att planera.

Vi kommer att träffa alla godemän/anhöriga och såklart boendena innan inflytt för att få en bild av vilka behoven är och få så mycket information som möjligt om de personer som precis ska flytta hemifrån och med hjälp av oss få en fungerande vardag med en meningsfull fritid. Vi har en stort och viktigt jobb framför oss och det känns så otroligt spännande!

Första dagen utsåg vi stödpersonerna, vi är två stödpersoner på varje hyresgäst. Vi har skrivit ner frågor som vi tycker är viktiga att få svar på innan boendena flyttar in och sen bokade vi träff med godemännen, så under veckan har några av oss träffat några godemän, så nu börjar bilden klarna om hur behoven kommer att se ut. 

Vi är en härlig personalgrupp, jag tror att vi kommer att bli väldigt tighta och vi kommer nog att ha jätteroligt tillsammans! I det stora hels har vi samma tankar om hur vi ska bygga upp detta boende tillsammans med hyresgästerna och deras godemän/anhöriga. Det kommer att bli en rolig arbetsplats och nu börjar vi verkligen längta tills när vi ska få ta emot hyresgästerna!
Men än är det två veckors förberedelse kvar!

Bygget är inte riktigt klart än men vi fick ändå åka ner och titta på det. Nytt, fräsht och modernt! Men än så länge väldigt opersonligt. Det är köpt en "inrednings-tjänst" så gardiner och möbler kommer redan att vara på plats.. Men sen är det våran tur att sätta det personliga och höja mysfaktorn.
Vi har utsett två personer som ansvarar för det.

Vi kommer att åka till Luleå två nätter då vi ska på studiebesök på två gruppbostäder för unga vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och därefter stanna till på Ikea och handla. Det ska bli roligt, att samtidigt få lära känna varann utanför jobbet, det är nog väldigt nyttigt för alls personalgrupper!

Den 27/4 är det invigning av boendet och då kommer politiker och press vara på plats, det känns nervöst! 
Jag har ju varit med på Nordnytt en gång förut, för längesen då jag jobbade som assistent till en kille som heter Kristoffer och kommunen ville dra in hans rätt till assistans. Jag dör när jag tänker på det, jag var då nervös och vi fick göra flera omtagningar innan jag svarade så som jag tänkt 🙊
Jag var också så ung och såg heltokig ut!! Haha, hojj hojj!

Jag fotade några bilder på min nya arbetsplats!

Jag tycker inte om grönt men när man läser om färgen grön så finns det många bra saker med den så vi får väl hoppas på att det kommer göra susen! 😜
En av dem var ökad aptit.
Sen står det även att Grönt symboliserar tillväxt, harmoni, fräschör och fertilitet och antyder stabilitet och uthållighet, så det låter bra! 👍

Nä, nu tar jag helg, lite ofrivilligt, jag tycker att det är så roligt så jag vill egentligen jobba! 😂

Vår-sysslor

publicerat i Allmänt;
Hej och hå luden tå!
Nu var det längesen jag skrev igen, jag liksom hinner inte med bloggen längre. Jag borde kanske skriva kortare inlägg så tar det inte sån tid.
Egentligen har det inte hänt så mycket sen sist men alltid finns det ju något att skriva om... Speciellt när det kommer till det lilla barnet! 💕

Sist jag skrev hade jag nyss fyllt 30, så nu när man är en lite mer mogen kvinna så borde det väl märkas på mitt sätt att skriva? 

Våren har börjat här i Kiruna och vad det betyder vet vi väl alla.. Ena dagen varmt, strålande som och BB (bluebird). Man hinner precis börja titta på vilka sommarkläder man borde komma in i detta år, man hinner nästan lägga undan dunjackan och vinterskorna men precis när man stod med ena foten i förrådet så blev det snöstorm och kallt utta hälvätte igen... Samma som förra året, året innan det och åcen de resterande 28 åren jag har levt. Men nu i denna ålder så glömmer man så lätt.
Men vi har hunnit njuta några dagar av det soliga vädret.
Vi var på en liten skidtur med pigan i pulkan.
Vi hann även vara hos Sandra på deras bakgård och fika i solen.

Mammorna blir också glada av lite solsken! Vissa så glada så att mössan åker av till och med! ☺️


Coolingen som numer tycker om att sitta i vagnen. För hur kul är det att ligga och stirra upp i vagns-tyget när man kan kolla på naturen?


Vi var till gamla klassiska baksantis här om dagen när solen visade sig igen. Vi hade en himla trevlig dag tillsammans med Linda och Sixten!


Jaja, på med dunjackan igen och sätt igång med inomhusaktiviteter så som kompisträffar!


Och bad.. Julie älskar att bada! Hon dyker och simmar och har vågar nu mer plaska lite med händerna också.
Annars så busar vi på hemma.. Eller jag har ju jobbat också men jag har haft många lediga dagar sp det är toppen!

Hon är så himla rolig nu denna ungen. Det händer så mycket hela tiden. Nya ljud, nya miner, nya skratt osv. Hon härmar geten,härmar oss när vi skrattar,  gör grimager, plockar grejer ur lådor, öppnar och stänger skåp, pekar på lampan och klockan, snurrar på golvet och vägrar krypa! Men nu kan hon sitta på golvet och leka med sina grejer själv en längre stund, jätteroligt!
Sen har det ju hunnit vara påsk också. Vi var i Vivungi, som alltid! Johannes var där en natt och sen var det jag, Julie, mamma, morbror Janne, Magda, kusin Oscar och Moffa. En riktigt lugn och fridfull påsk med halvtaskigt väder. Men det kompenserade vi upp med god mat! 👍 
Jag har invigt min stuga också, jag sov där hela helgen. Johannes sov med mig en natt och sen sov jag själv där. Julie sov med mamma inne hos Moffa.
Det var första gångerna jag sov hela nätter på ett år, konstig känsla men väldigt skönt! ☺️😴

Pigan kom in och väckte oss på morgonen.. Man vill ju inte gå miste om den bästa stunden på dagen!


Jag rockade musik, lyssnade på podar, åt karra, eldade och målade stolar.

Min fina gungstol!


Vi var ute med skotern en dag, grillade, pimplade och hade det jäkligt bra. Inget jättebra väder men det var en kanonbra dag ändå och korven smakade gudomligt som vanligt, lite sot och senap så är det perfekt!
Lillan tyckte att det var helt ok att åka kälke. 


(Jag och moffa tog en selfie) 😂

Vi åt god mat också, lite enklsre påskmat men alldeles tillräckligt 👍


Magda gjorde då god påsktårta till efterrätt!

Pigan gillar också att äta såklart! 😂
Jag själv har börjat planera inför sommarens örtagård i Vivungi.
Jag kommer att göra odlingslådor till att börja med. Jag har inte planerat hur gården ska se ut med alla växter så jag gör inget permanent, det ska gå flytta på sen om jag ändrar mig. 
Jag har gjort egna papperskrukor som man sen kan gräva ner direkt i jorden, så förmultnar dem. 


Jag har tittat på olika köksträdgårdar, herregud, det finns så mycket fint!
Jag har ju typ ALLA möjligheter i världen då jag har ca två-tre fotbollsplaner gräs framför dörren! 👍

Nä nu får det vara nog för denna gång. 
Nu ska vi klä på oss och hoppa i bilen och åka till Sandra och Simons stuga, grilla korv och pimpla. Vädret ärvpå topp! 👍