Kiruna ska spara.. Har väl aldrig hänt?

publicerat i
Ja, kommunen ligger back.. igen.. igen.. igen..
Det har jag hört sedan jag började jobba för 6 år sen.
- Nä, du får inte gå den utbildningen, du får inte göra det, inte det inte det inte det..
Nähä, men tack för att jag får jobba och slita ihjäl mig för en lön jag knappt kan leva på.
Det är bara o tacka och vara glad.
Är det inte så?
Jag ska vara glad för att jag får jobba, för att jag får jobba och hjälpa människor som behöver mig, människor som har det sämre än vad jag har.

 Jag är jätteglad.

För varje dag som går på mitt jobb känner jag mig mer och mer lycklig, över att jag har varit till hjälp.
 Det finns människor som inte klarar sig utan mig, det finns människor som verkligen tycker om mig och behöver mig, och ett plus är att jag kan betala min hyra, köra med min bil, handla min mat och sedan laga min mat.. Sen kan jag också diska efter mig, jag kan städa och jag kan egentligen göra vad jag vill..

Men....
Det finns människor som inte kan det.
Människor som inte klarar av att gå på affären och handla till sin middag, och inte kan laga sin middag, inte klarar av vissa sociala miljöer... Dom människorna behöver hjälp.
Sen finns det människor som kan.. men av andra anledningar inte gör det, och jag menar inte av "lathet", utan att dom verkligen kanske inte kan ta sig på affären, endel kanske bara inte klarar av det.
Då finns det olika ställen dom kan ta sig till för att iaf få lunch.
Där kan dom även träffa andra människor, läsa sin dagstidning, träna på att laga mat. träna på att kunna läsa ett recept och se vad som ska handlas... och så vidare. Det är en träning mot det "normala livet", det livet jag har fått!

Jag har fått ett jävligt bra liv, jag kan leva som en "normal" människa, jag kan välja om jag vill vara ensam eller om jag vill vara med någon annan.
Mår jag dåligt av någon anledning så är det något i min kropp som säger mig "fortsätt kämpa, det blir bara bättre", men om den delen saknas, vad händer då?

Så finns det människor som har det, och dom blir bara fler.
Endel klarar inte av att vara ensam hela dagarna, men den människan kanske inte har någon familj, vänner eller någon annan som bryr sig om dem.
Vad ska man göra om det blir så?

Ja, jag vet ju hur jag ska gå tillväga om jag vill hitta en människa att prata med och ty mig till.
Men om jag inte hade vetat det, vad hade hänt då?
Endel människor har det så.
Då är man ensam och övergiven, och hur känns det?

ja, det kan man fråga sig.

Detta är vad jag tänker på när jag läser artikeln i NSD om att Ljungan ska läggas ner, inte för att jag med detta inlägg på något sätt vet vad människor som är där har för svårigheter i vardagen, men det hade lika gärna kunna vara några av dessa svårigheter.
Men det är väl inget och bry sig om va?
Låt dom människorna komma i kläm, låt dom sitta hemma, låt dom göra vad dom vill, för det bryr väl inte vi oss om va?
Eller?
Jo, jag och många andra gör det, vi som finns
för att hjälpa och stötta våra med-människor som har det svårt, vi som verkligen bryr oss och tycker att alla människor ska ha rätten till att få ett tryggt och bra liv.

Jag som är så ung hade kunna utbilda mig till något helt annat, något som ger mig bra mycke mer pengar än det jag nu får.
Men jag vill inte! För det är detta jag vill göra, det inser jag varje dag, det känns så bra att just jag är en av dom som väljer att kämpa för människornas rätt i samhället, trots min dåliga lön, men den räcker iaf till att leva mitt friska liv.
VI BRYR OSS!

"All verksamhet inom socialförvaltningen ska planeras utifrån alla människors oberoende av fysiska eller psykiska handikapp kan leva ett gott liv.

Socialpsykiatrin i Kiruna kommun vänder sig till personer med psykisk ohälsa som behöver stöd/hjälpinsatser i sin livssituation för att öka möjligheten till ett självständigt liv med gemenskap och delaktighet i samhället.

Målsättningen med hjälpinsatserna är att utveckla individens möjligheter till att leva ett självständigt liv. Alla stöd/hjälpinsatser avgörs utifrån den enskildes behov. En individuell målplan upprättas tillsammans med den enskilde där stödet/hjälpinsatser sammanfattas.

Stöd/hjälpinsatsser ges i den enskildes hem genom socialpsykiatrins hemtjänstgrupp som arbetar förmiddagar, eftermiddagar, kvällar och helger.

Boende för psykiskt funktionshindrade

I kommunen finns ett gruppboende med 13 platser för psykiskt funktionshindrade.

Arbete och sysselsättning för psykiskt funktionshindrade

Psykiskt funktionshindrade har rätt till daglig verksamhet som ska vara meningsfull och utgå ifrån den enskildes behov.

I kommunen finns aktivitetscenter Ljungan för psykiskt funktionshindrade."

"Ljungan
Är en kommunal verksamhet som vänder sig personer med psykisk ohälsa. Här ges möjlighet till meningsfull sysselsättning utifrån ett individuellt upplägg som även innehåller arbetsträning i syfte att komma ut i arbete på öppna arbetsmarknaden.

Några arbetsområden:

  • Sömnad
  • Trädgårdsarbete
  • Snickeri
  • Data
  • Friluftsliv

På Ljungan arbetar handledare. sjukgymnast och arbetsterapeut. "Såhär står det på kommunens hemsida.
Det låter väl bra?
Men funkar det såhär bra verkligen?
Tack för mig och mitt lite aggresiva inlägg.
På återseende!