Att starta upp ett LSS-boende

publicerat i Allmänt, Graviditeten;
I måndags träffades sju blivande kollegor, chef och verksamhetsledare på Parkskolan. Vi var som en liten skolklass som skulle börja ettan, lite nervösa med finskorna och mascaran på var vi nog alla taggade för detta stora arbete vi har framför oss. 

Våran uppgift är att under tre veckor försöka planera så mycket som det bara går fram tills att hyresgästerna börjar flytta in. Ett schema skulle göras under första veckan och det utifrån.. Ingenting egentligen, vi har ju ingen aning om vad hyresgästerna har för behov av stöd, det får vi i detta skede försöka planera så att alla ändå ska få sina behov tillgodosedda och att vi personal ska få varsinn bra schemarad med lite sammanhängande ledighet. Ska vi jobba två på morgon och tre på kvällen? Nä, kanske en på morgon och tre på kvällen? Nähä, nä men till en början kör vi på två på morgon, två på kvällen, en på natten och två på helgen, vi får se hur det fungerar!
Vad vi har att utgå ifrån är att bygget ska vara bemannat dygnet runt och vi är sju personal som ska få ihop 218 timmar var fördelat på 6 nätter var och 2-3 helger var samt en någorlunda bra blandning av eftermiddags och förmiddagsskift. Kan låta som en enkel uppgift, men det tog tid, på fredag hade vi ett schema som vi tror kommer att fungera bra.Det kommer alltså att flytta in 6 personer med olika behov. En del kommer kanske behöva mycket stöd och hjälp medans någon knappt behöver stöd med något.. Någon behöver hjälp med matlagning men några andra fixar det själva men behöver hjälp med att städa och tvätta, tre behöver kanske hjälp med att handla medans några andra klarar handlingen men behöver hjälp med planeringen. Det vet vi ju inte så det är otroligt svårt att planera.

Vi kommer att träffa alla godemän/anhöriga och såklart boendena innan inflytt för att få en bild av vilka behoven är och få så mycket information som möjligt om de personer som precis ska flytta hemifrån och med hjälp av oss få en fungerande vardag med en meningsfull fritid. Vi har en stort och viktigt jobb framför oss och det känns så otroligt spännande!

Första dagen utsåg vi stödpersonerna, vi är två stödpersoner på varje hyresgäst. Vi har skrivit ner frågor som vi tycker är viktiga att få svar på innan boendena flyttar in och sen bokade vi träff med godemännen, så under veckan har några av oss träffat några godemän, så nu börjar bilden klarna om hur behoven kommer att se ut. 

Vi är en härlig personalgrupp, jag tror att vi kommer att bli väldigt tighta och vi kommer nog att ha jätteroligt tillsammans! I det stora hels har vi samma tankar om hur vi ska bygga upp detta boende tillsammans med hyresgästerna och deras godemän/anhöriga. Det kommer att bli en rolig arbetsplats och nu börjar vi verkligen längta tills när vi ska få ta emot hyresgästerna!
Men än är det två veckors förberedelse kvar!

Bygget är inte riktigt klart än men vi fick ändå åka ner och titta på det. Nytt, fräsht och modernt! Men än så länge väldigt opersonligt. Det är köpt en "inrednings-tjänst" så gardiner och möbler kommer redan att vara på plats.. Men sen är det våran tur att sätta det personliga och höja mysfaktorn.
Vi har utsett två personer som ansvarar för det.

Vi kommer att åka till Luleå två nätter då vi ska på studiebesök på två gruppbostäder för unga vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och därefter stanna till på Ikea och handla. Det ska bli roligt, att samtidigt få lära känna varann utanför jobbet, det är nog väldigt nyttigt för alls personalgrupper!

Den 27/4 är det invigning av boendet och då kommer politiker och press vara på plats, det känns nervöst! 
Jag har ju varit med på Nordnytt en gång förut, för längesen då jag jobbade som assistent till en kille som heter Kristoffer och kommunen ville dra in hans rätt till assistans. Jag dör när jag tänker på det, jag var då nervös och vi fick göra flera omtagningar innan jag svarade så som jag tänkt 🙊
Jag var också så ung och såg heltokig ut!! Haha, hojj hojj!

Jag fotade några bilder på min nya arbetsplats!

Jag tycker inte om grönt men när man läser om färgen grön så finns det många bra saker med den så vi får väl hoppas på att det kommer göra susen! 😜
En av dem var ökad aptit.
Sen står det även att Grönt symboliserar tillväxt, harmoni, fräschör och fertilitet och antyder stabilitet och uthållighet, så det låter bra! 👍

Nä, nu tar jag helg, lite ofrivilligt, jag tycker att det är så roligt så jag vill egentligen jobba! 😂

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Lillan:

Vad bra att du orkar skriva ner det vi gör så vi kommer ihåg det sen!😝 Det ska bli så otroligt spännande att få öppna boendet och få börja jobba med alla ungdomarna!

2:a kommentar, skriven , av Lillan:

Vad bra att du orkar skriva ner det vi gör så vi kommer ihåg det sen!😝 Det ska bli så otroligt spännande att få öppna boendet och få börja jobba med alla ungdomarna!

Kommentera inlägget här :